Groet, eerwaarde vrinden der mythen ende saegen!

Wij presenteren u vol trots het magnifieke epos over de held Odet Zysmeus! Jahaa, wij hebben dit op een heuse FILM weten te zetten. U zult wellicht enkele zeer bekende acteurs (m/v) herkennen en de regie is ongetwijfeld een Oskar waard! Voor degenen die bekend zijn met de aloude griekse mythologie zal dit wellicht oude koek zijn, doch wij zullen u toch trachten te vertellen, in het kort, hoe dit verhaal verliep!

Welnu, Odet Zysmeus was een normale boer, die leefde in de nabijheid van het oorlogszuchtige ende patriarchale Sparta. Hij leefde op een simpele boerderij met een simpele zoon (IQ ±15) en een simpele vrouw. Ook de beesten die hij hield waren simpel en niet alomaanwezig, door de niet-aflatende inbeslagnemingen door de Spartanen, welke hij met heel zijn hart was gaan haten. Hij zou de ganse stad hebben willen afbranden en het gehele Spartaanse leger hebben willen afschieten, ware het niet dat ze toen nog geen pistolen oid hadden en tja… het kan sowieso wel een weinig lastig worden met zijn eenmansleger. U ziet zijn probleem…

Odet leefde dus zijn simpele leventje, hield kippen, zoon en koe. Meer hield zijn leven eigenlijk niet in. Eens was hij zichzelf te buiten gegaan en had hij in een vlaag van verstandsverbijstering zijn kleine behoefte gedaan in de watertoevoer van Sparta. Hierna was hij luidkeels gniffelend weggerend en heeft hij hier nog dagen van liggen nagenieten en ~dromen. Zijn leven verder is kort samen te vatten: des ochtends stond hij om vijf uur op, molk zijn koe ende bezorgde zijn zoon een pak slaag, gewoon, daarom. Hierna zaten zijn dagelijkse taken erop en begaf hij zich naar zijn weiland. Hier ging hij liggen, schoot enkele knijntjes (oh nee, kon niet!) en verveelde zich de gansche dag ongans……… dacht zijn vrouw. Zijn zoon ging niet naar school, de enige school die de stad Sparta kende, was de militaire school en zijn vrouw was pacifist, dus dan maar geen opleiding. Zijn zoon had maar één doel in het leven: minder doen dan zijn vader en hem NIET opvolgen. En tja, zijn vrouw was een erg liefhebbende vrouw, zo eentje die je het liefst door het hoofd zou schieten, ware het niet dat men toen nog niet kon schieten. Zij toog zich elke dag naar de stad om de schamele eieren van de kippen te verkopen en zichzelf. Ja, zij zag stiekum weinig toekomst in de relatie met haar man en was op zoek naar een rijke man die haar wel zag zitten. Tot nog toe geen geluk, maar zij was ervan overtuigd dat ergens, daar in het universum, haar ware Romeo zou lopen. (nou ja, de Griekse versie daarvan dan, hein!) Zij was er ook van overtuigd dat Odet elke dag in het weiland heimelijke afspraakjes had met een ander, edoch, natuurlijk was niets minder waar! Nee, deze vrouw was eigenlijk gewoon niets meer dan een veile lellebel, geen vertrouwen hebbende in haar man! Puh!

Nee, boer Zysmeus lag elke dag druk bezig te zijn in zijn weiland met duizend-en-een zaken. Nadenken. Dat was wat hij deed. Hij dacht na over de zin van het leven, of Zeus wel of niet bestond en meer van die Socrateske saecken. Ook maakte hij plannen en werkte hij die tot op het kleinste detail na, dat was wat hem vooral bezighield. En de oplettende lezer zal al wel hebben geraden wat deze plannen omvatten! Jahaa, hij plande een stille en heimelijke aanval op het Spartaanse bolwerk! Hij dacht, dat als hij op een dag maar eens voldoende alcoholhoudende substanties zou nuttigen, hij de volgende dag de giftige afwatering daarvan weleens in de toevoer zou kunnen lozen! Brr… welk een akelig plan voor zoo een simpele geest! Maar goed, hij had het al tot in detail uitgedacht; als hij nu eens een bepaalde avond zich zou bezatten, de volgende ochtend knijpend naar de watertoevoer zou rennen en die gans doen vollopen met het product zijner lichaam en gift! Hahahahahahaha!!!!!! Iedereen in de stad die daarvan zou drinken, zou een gruwelijke dood sterven of op zijn minst een dag met buikkramp rondlopen! Soms verbaasde hij zichzelf weleens over zijn wreedheid. Op een ochtend werd Odet bruusk gewekt door koeiengeloei buiten. Hij stond op en voorwaar! Vijf Spartaanse soldaten waren bezig zijn Bertha aan het mishandelen op onplezante wijze en haar aan het vastbinden voor verder vervoer naar de stad. Ongetwijfeld om haar op te laten dienen aan de tafel van de regent, de kwade Agaat Metnon. Dit kon hij zich niet laten gebeuren! Hij snelde zich in zijn volle naaktheid naar buiten en wierp zich op de vijf soldaten, welke hem niet aan hadden zien komen en enigszins verbaasd reageerden. Odet schakelde één van de vijf soldaten uit met een rake uppercut op de slaap (?) en werd vervolgens door de overige vier overmeesterd (ja, hij is immers Mac niet, hein?) ende tevens mishandeld op onplezante wijze. Hun opdracht en meer voltooid hebbende, togen de soldaten luid lachende weer op weg naar de stad… mét Bertha. Dit was teveel voor boer Zysmeus en hij besloot zijn plannen direct tot uitvoering te brengen! Dezelfde avond nog dronk hij de volledige voorraad illegaal gestookte whisky op en ging ladderzat slapen. Het besloeg al zijn wilskracht om de drank er niet vroegtijdig uit te laten lopen op één der beide manieren, maar wonderbaarlijk genoeg slaagde hij erin.

Hij begaf zich richting Sparta en al trappelend wist hij de watertoevoer te bereiken. Kreunend en kleine kreetjes van genot slakend loosde hij zijn gevaarlijke lading. Hij wist niet dat wraak nemen zó lekker kon zijn! Eenmaal klaar met zijn louche zaken, maakte hij zich klaar om weer naar huis terug te keren. Hij knoopte zijn broek weer dicht en draaide zich om… en keek recht in het ongure gelaat eener Spartaanse soldaat! Van schrik slaagde hij een boertje en meteen hierna zette hij het op een lopen! De soldaat achtervolgde hem en stopte snel hierna om hem neer te schieten. Te laat kwam die erachter dat schieten nog niet mogelijk was, maar dat kostte hem wel de achtervolging. Hij raakte Odet kwijt.

Niet beseffende dat de soldaat hem had herkend en wist waar hij woont, waande boer Odet zich weer veilig thuis en de missie geslaagd. De ochtend ging voorbij en hij misbehandelde zijn zoon ditmaal tweemaal, ging naar het weiland en viel in slaap.

Wreed werd hij gewaakt toen een soldaat hem in zijn zij schopte en hem bij zijn naam riep: “He, Odet, je staat onder arrest wegens vervuiling van de Spartaanse drankvoorraad!” Geschrokken stond hij op en keek om zich heen. Gelukkig, er waren maar twee soldaten gestuurd. Hij draaide zich om en sprintte weer weg.

Het volgende hebben wij weten te verfilmen. Kijkt en geniet van Odet Zysmeus zijn vlucht van de kwade Agaat Metnon en siddert bij alle spannende momenten! Hij vluchtte en vluchtte en begaf zich regelmatig op glad ijs… tot hij uiteindelijk bij zijn einddoel uitkwam, het mysterieuze 100 M orakel…

Hmmm...Rolprent!!!